Καράβατος Στέργιος

qode interactive strata
Προσκεκλημένοι Διδάσκοντες

Επιμελητής Εκθέσεων MA in Photographic Studies, Leiden University, Netherlands

 

Ο Στέργιος Καράβατος (Θεσσαλονίκη, 1972) είναι φωτογράφος, ανεξάρτητος επιμελητής και εκπαιδευτής της φωτογραφίας. Σπούδασε Νομικά στο Α.Π.Θ., φωτογραφία στην ιδιωτική σχολή ESP στη Θεσσαλονίκη και κατέχει τον τίτλο Master of Arts in Photographic Studies από το University of Leiden στην Ολλανδία.

Το διάστημα 2002-2008 εργάστηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) στην οργάνωση και ψηφιοποίηση της συλλογής και στην παραγωγή και το στήσιμο των εκθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, επιμελήθηκε δύο μεγάλες ομαδικές εκθέσεις, Ματιές στην Πόλη. Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης στον 20ό αιώνα (2005) και Η εικόνα του/της Επιστήμονα στην Ελλάδα (2007, συνεργασία με το ΑΠΘ). Το 2006 και 2007 είχε τη διεύθυνση της παραγωγής του διεθνούς φεστιβάλ Photosynkyria που διοργάνωνε το ΜΦΘ. Από το 2016, ως εξωτερικός συνεργάτης του ΜΦΘ – το οποίο από το 2019 εντάχθηκε στο νέο μητροπολιτικό φορέα μουσείων MOMus – έχει οργανώσει την παραγωγή πολλών εκθέσεων, μεταξύ άλλων, της έκθεσης Ελλήνων φωτορεπόρτερ με θέμα την προσφυγική κρίση, Μια άλλη Ζωή, Ανθρώπινες ροές, άγνωστες Οδύσσειες (2016), ενώ υπήρξε συν-επιμελητής στην τριμερή έκθεση Κοινοί Τόποι Λατρείας, μια συνεργασία μεταξύ ΜΦΘ, Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 2018 και 2021 ανέλαβε την οργάνωση της παραγωγής και το συντονισμό των εκθεσιακών εγκαταστάσεων για το διεθνές Φεστιβάλ Photobiennale του ΜΦΘ, στο πλαίσιο του οποίου επιμελήθηκε την παρουσίαση και προσαρμογή της έκθεσης Βαλκανικοί Αντίλαλοι, Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig (Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, 2021). Από το 2013 έως το 2019 συντόνιζε και οργάνωνε την εκθεσιακή εγκατάσταση του Athens Photo Festival που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Στο φωτογραφικό του έργο, πέρα από την καταγραφή της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων και ιστορικής μνήμης, συνδυάζοντας τη φωτογραφία με άλλα αφηγηματικά στοιχεία, όπως ηχητικά ντοκουμέντα, κείμενο, video και αρχειακό υλικό. Ενδεικτικά, το έργο Οι Κήποι των Σφαγείων (ανάθεση για την έκθεση και έκδοση Μπεχ Τσινάρ, Ένας περίπατος στην πόλη, επιμ. Ηρακλής Παπαϊωάννου, εκδόσεις University Studio Press, 2012) παρουσιάστηκε ως ζωντανή multimedia παράσταση στο Athens Photo Festival (Tεχνόπολις, 2012) ενώ αργότερα εντάχθηκε με μια σειρά εκτυπώσεων στην ομαδική έκθεση Τόποι Μνήμης (επιμ. Πηνελόπη Πετσίνη, Μπενάκη Πειραιώς, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2016).